top of page
ניר.PNG

תודה שפנית אלינו,נחזור אליך בהקדם

צרו קשר

בן ממשיך: בין הזכות להכרזה לבין המציאות המשפטית  

הקדמה: מהו בן ממשיך ומה המשמעות המשפטית?  

הביטוי "בן ממשיך" הפך למוקד מחלוקות רבות במשפחות המתמודדות עם שאלות ירושה וזכויות נחלות במושבים. מדובר בהתחייבות שנינת על ידי בעלי זכויות בנחלה להעניק לבנם, בתם, נכדם או נכדתם, וכן לבן הזוג של כל אלה, את הזכויות בנחלתם לאחר מותם. פסק הדין שניתן בתמ"ש 5840/05 שופך אור על היבטים משפטיים ואנושיים בתהליך זה, תוך שהוא מדגיש את המורכבות והרגישות הכרוכות במימוש מעמד הבן הממשיך, במיוחד כאשר סוגיות כלכליות וזכויות נלוות, כמו מכסת ביצים, עומדות על הפרק.  


רקע הסכסוך: התנגשות בין הצהרות למציאות המשפטית 

הסכסוך המשפחתי בתמ"ש 5840/05 התרחש במשפחת י', המתגוררת במושב בצפון הארץ. במוקד המחלוקת עמדה הכרזת התובע כבן ממשיך בשנת 1982. התובע, צעיר האחים, בנה על סמך התחייבות זו בנחלה וחי בה עם משפחתו במשך עשרות שנים, מתוך אמונה שהוא היורש העתידי של המשק, אלא שבמועד מסוים, שנים רבות לאחר מינוי הבן הממשיך, החליטה האם, שבינתיים התאלמנה, להעביר את הזכויות במכסת הביצים הצמודה לנחלה, לאח אחר.

האם והאח הנתבע טענו כי ההכרזה על התובע כבן ממשיך אינה שוללת את זכותם לעשות עסקה (במקרה זה מתנה) במכסת הביצים. לטענתם, המכסה שייכת לאם, במנותק מן הזכויות בנחלה, והיא זכאית להעבירה למי שהיא רואה לנכון, בלי קשר להכרזת הבן הממשיך.  


בן ממשיך
בן ממשיך


בן ממשיך: זכות בלתי הדירה או זכות על תנאי?  

סוגיית הבן הממשיך עוררה דיון מורכב בבית המשפט. האם מדובר בזכות בלתי חוזרת הניתנת לבן, או שמא מדובר בזכות התלויה בעמידה בתנאים?  

במקרה זה, בית המשפט קבע שהכרזת התובע כבן ממשיך בשנת 1982 הייתה ברורה ולא ניתנת לערעור. התובע השקיע את כל מרצו במשק, עבד בלול במשך יותר משלושה עשורים בשכר זעום, וזאת מתוך הבנה שהזכות שהוענקה לו תישאר בתוקף. עדויות האחים חיזקו את עמדת התובע: אף אחד מהם לא ראה עצמו כמי שהופקד על ניהול המשק, והתובע היה היחיד שנשא בעול העבודה היומיומית.  

עם זאת, בית המשפט הבהיר כי הזכות להיות בן ממשיך אינה מוחלטת. היא מחייבת עמידה בתנאים כגון ניהול המשק בפועל, כפי שנקבע גם בתקנות האגודות השיתופיות. לפיכך, התובע היה זכאי להמשיך ולנהל את המשק, כולל הזכות למכסת הביצים, כל עוד הוא עמד בתנאים הנדרשים.  


מכסת הביצים: חוזה, מתנה או פעולה למראית עין?  

העברת מכסת הביצים לידי הנתבע, אשר לא עסק בפועל בגידול תרנגולות, הפכה לנושא המרכזי בפסק הדין. בית המשפט בחן את הסוגיה משלוש נקודות מבט:  

1. הפרת חוזה:  

בית המשפט ראה בהעברת המכסה הפרה ישירה של "חוזה מכללא" בין ההורים לבין התובע. החוזה, שנוצר במרומז מההכרזה על הבן הממשיך, חייב את ההורים לאפשר לו להמשיך לנהל את המשק, כולל הלול. העברת המכסה לאח אחר סיכלה את מטרת החוזה והותירה את התובע ללא מקור פרנסה.  


2. מתנה בטלה:  

למרות טענת האם והנתבע כי העברת המכסה הייתה בגדר מתנה, בית המשפט קבע שהמתנה לא עמדה בדרישות החוק. העברת זכויות כזו מחייבת "גמירות דעת" מצד נותן המתנה. עדותה של האם העידה על בלבול ועל חוסר הבנה של המשמעות המשפטית, ולכן ההעברה בוטלה.  


3. עסקה למראית עין:  

מכיוון שהנתבע לא עסק בפועל בגידול תרנגולות ולא התכוון לנהל את הלול, העברת המכסה נתפסה כעסקה למראית עין בלבד. בית המשפט קבע שהעסקה בטלה, בהתאם לסעיף 13 לחוק החוזים.  


שיקולים משפטיים ומסקנות 

בית המשפט קיבל את טענות התובע ברובן, תוך שהוא מדגיש כי מעמד הבן הממשיך חייב לשמר את זכותו להפעיל את המשק, כולל מכסת הביצים. המסקנות המרכזיות היו:  

- העברת מכסת הביצים בוטלה.  

- התובע הוכר כזכאי לשוב לעבודתו בלול בתנאים שהתקיימו עד ינואר 2005.  

- הנתבע חויב לשלם לתובע הוצאות משפט בסך 5,000 ש"ח.  


משמעויות נוספות מפסק הדין  

פסק הדין כלל גם התייחסות לניסיון האם והנתבע להטיל דופי בתובע באמצעות טענות לגניבת ביצים. בית המשפט דחה טענות אלו, וציין כי גם אם היה ממש בטענות, הן לא מצדיקות את פעולתו החד-צדדית של הנתבע, שגרמה לתובע נזק כלכלי משמעותי וגדעה את מקור פרנסתו. בנוסף, עלה בבירור כי הנתבע ניצל את שליטתו על כספי המשפחה כדי לכפות את רצונו, בניגוד לעקרונות תום הלב שנדרשים במערכת יחסים כזו.  


עוד צוין, כי אחת הטענות המרכזיות של הנתבע הייתה שתפקידו כבן מנהל העניק לו סמכות להעברת מכסת הביצים. בית המשפט בחן את עדותם של גורמים נוספים, כולל יו"ר ועד המושב, אשר טען כי הוחתם על טופס ההעברה ללא ידיעתו המלאה של תוכנו. עובדה זו חיזקה את מסקנת השופטת כי ההעברה נעשתה באופן לא חוקי ותוך הצגת מצג מטעה בפני מועצת הלול.  


אם אתם מתמודדים עם שאלות על זכויות בן ממשיך, נחלות במושבים או סכסוכים משפחתיים דומים, כדאי להיוועץ עם מומחים בתחום. עו"ד ניר ברזל, מומחה בדיני אגודות שיתופיות, משפחה ונחלות.  


צפייה 1

Comentarios


bottom of page