top of page
ניר.PNG

תודה שפנית אלינו,נחזור אליך בהקדם

צרו קשר

זכויות עובדי מדינה - הכרה בוותק ובזכויות

במערכת המורכבת של זכויות עובדי מדינה בישראל, נושא הוותק וההכרה בו מהווה מרכיב חשוב ומשמעותי, במיוחד כאשר מדובר בעובדים במשרות ציבוריות כגון שמאים במשרד המשפטים. מקרה מעניין זה מתאר את הצלחתם של שמאים בקבלת הכרה מלאה בוותק שצברו בעבודתם במשרד השמאי הממשלתי, בעקבות תביעה שהגישו לבית הדין לעבודה באמצעות עוה"ד ניר ברזל.



רקע כללי: העסקתם של השמאים

השמאים הועסקו במשרד השמאי הממשלתי בחיפה החל משנות ה-80, כאשר עבודתם נעשתה בפיקוח וניהול של שמאי המשרד ומנהלי הלשכה, עובדי משרד המשפטים. על אף שההעסקה בפועל נעשתה תחילה באמצעות חוזים עם חברת עמידר, ולא ישירות מול משרד המשפטים, בפועל הם נתפסו כעובדי המדינה לכל דבר, ביצעו את כל עבודותיהם במסגרת המשרד ולא תחת הנחיות של עמידר או כל גוף חיצוני אחר.



וותק מהו?

וותק בעבודת המדינה מגדיר את משך הזמן בו העובד מועסק בשירות המדינה והוא מרכיב משמעותי בהגדרת הזכויות הפנסיוניות והסוציאליות של העובד. במקרה זה, הוותק הפך להיות סוגיה משפטית כאשר השמאים דרשו להכיר בכל תקופת עבודתם במשרד השמאי הממשלתי כוותק בשירות המדינה לצורך חישוב זכויותיהם לפי התקשי"ר וחוק שירות המדינה (גמלאות). למרות שנקלטו לעבודה תחילה באמצעות חברת עמידר, הם טענו כי כל התקופה צריכה להיחשב כוותק בשירות המדינה.




מחאת עובדים


מענק יובל – זכויות עובדי מדינה

מענק יובל הוא תוספת לשכרם של עובדי המדינה המדורגים בדירוג המח"ר, המוענק לאחר 25 שנות עבודה בשירות המדינה. הסעיף הרלוונטי בתקשי"ר קובע כי יש להביא בחשבון גם תקופות שירות חובה בצה"ל ותקופות עבודה במוסדות מוכרים לצורך חישוב הזכאות למענק זה. במקרה זה, ההכרה בוותק הייתה קריטית לצורך קבלת המענק, שכן חישוב לא מדויק של הוותק היה שולל מהם את הזכאות לתשלום רטרואקטיבי של מענק היובל.



הצלחת התביעה: הכרה מלאה בוותק

באמצעות הליך משפטי מורכב ומו"מ לפשרה, עו"ד ניר ברזל הצליח להשיג הכרה מלאה בוותק שצברו השמאים במהלך עבודתם במשרד השמאי הממשלתי, כולל התקופות בהן הועסקו דרך חוזים עם חברת עמידר. פשרה זו אפשרה להם לקבל את מענקי היובל להם היו זכאים, וליהנות מחישוב פנסיוני נכון הכולל את כל שנות עבודתם.



פנסיה תקציבית: חשיבות ההכרה בוותק

המונח "פנסיה תקציבית" מתייחס לפנסיה המשולמת, בהתאם לחוק שירות המדינה (גמלאות), ישירות מתקציב המדינה לעובדים אשר עבדו בשירות המדינה טרם השינויים שהוכנסו בתחום זה בשנת 2004. זכויותיהם של השמאים לפנסיה תקציבית היו תלויות בהכרה בכל שנות עבודתם במשרד השמאי הממשלתי כעבודה בשירות המדינה. ההכרה המלאה בוותק אפשרה להם להבטיח פנסיה תקציבית משמעותית יותר, המשקפת את כל שנות העבודה והשירות שלהם.



שמאים במשרד המשפטים: משמעות המקרה

מקרה זה מדגיש את החשיבות של הבנה והכרה בזכויות עובדי המדינה, במיוחד כשמדובר בעובדים שהועסקו באופן מורכב ומסובך על ידי גופים חיצוניים כמו עמידר. ההכרה בוותק לא רק שאפשרה את מימוש זכויותיהם המלאות של השמאים, אלא גם שימשה אבן דרך חשובה לעובדים אחרים במצבים דומים. עבור עובדים במגזר הציבורי, הכרה בוותק עשויה להיות ההבדל בין קבלת פנסיה מינימלית לבין פנסיה משמעותית שתספק ביטחון כלכלי לאחר הפרישה.



סיכום

המאבק המשפטי להכרה בוותק מדגים את החשיבות של ייצוג משפטי מקצועי ועקשנות במימוש זכויות. הפשרה שהושגה, בה הכירה המדינה בכל שנות עבודתם בשירות המדינה, העניקה להם את כל הזכויות שהגיעו להם, כולל מענקי יובל ופנסיה תקציבית מחושבת כהלכה. מקרה זה מדגיש את החשיבות של הבנת החוקים והתקנות הנוגעים לעובדי מדינה ואת ההשפעה של הכרה בוותק על זכויות הפרישה והפנסיה של העובדים. מעסיקים ועובדים כאחד יכולים ללמוד מכך על החשיבות של ניהול נכון ושקוף של חוזי העסקה ועמידה בדרישות החוק, בכדי למנוע מצבים של פגיעה בזכויות עובדים ולהבטיח שכל אחד מקבל את מה שמגיע לו על פי חוק.


3 צפיות

コメント


bottom of page