top of page
ניר.PNG

תודה שפנית אלינו,נחזור אליך בהקדם

צרו קשר

האם סמכויות רשם האגודות השיתופיות הן כסמכות שופט מחוזי? לפעמים כן!

בישראל, רשם האגודות השיתופיות מחזיק בסמכויות רחבות לפיקוח על תהליכי פירוק של אגודות שיתופיות, סמכויות אשר משתוות לאלה של בית משפט מחוזי. סמכויות אלו מתגלמות בפיקוח על פעולות מפרק האגודה, לרבות החלטות בנושאים כמו סילוק יד ממקרקעין ותביעות כספיות. במאמר זה, נעמוד על היקף סמכויות הרשם ונדון במקרה של קיבוץ חנתון, הממחיש את התערבותו של הרשם במחלוקות בין חברי קיבוץ לבין גורמים חיצוניים שניסו להתקבל כחברים בקיבוץ. בג"ץ חנתון, בו ייצג עו"ד ניר ברזל את קיבוץ חנתון, פסק לטובת הקיבוץ והותיר על כנה את החלטת רשם האגודות השיתופיות לסילוק יד ממקרקעין.


סמכויות רשם האגודות


רקע: תפקיד הרשם בפירוק אגודות שיתופיות

פקודת האגודות השיתופיות [נוסח חדש] תשל"ג-1973 ותקנות האגודות השיתופיות (פירוק) התשמ"ד-1984 מעניקות לרשם האגודות השיתופיות סמכות לפקח על הליכי פירוק של אגודות שיתופיות, בדומה לתפקידו של בית המשפט המחוזי בפירוק חברות. סמכויותיו כוללות, בין היתר, מינוי מפרק, פיקוח על פעולות המפרק ואישור החלטות המפרק הנוגעות לנכסי האגודה ולחובותיה.


סמכותו של הרשם כמקבילה לזו של בית משפט מחוזי

סמכות הרשם מקבילה לסמכות בית המשפט המחוזי, אך יש לה היבטים ייחודיים לדיני אגודות שיתופיות. בעוד שבתי המשפט נוהגים לפקח על תהליכי פירוק של חברות מסחריות, הרשם הוא המפקח הבלעדי על פירוק של אגודות שיתופיות, אשר מתנהלות על פי דינים מיוחדים המותאמים לאופיין השיתופי. פסיקת בג"ץ קובעת כי רשם האגודות השיתופיות הוא הגורם הבלעדי המוסמך לדון בעניינים הקשורים לפירוק אגודה שיתופית, ולמעשה, ביקורת שיפוטית על החלטותיו תתבצע רק במקרים חריגים של חריגה מסמכות או טעות משפטית גלויה. בכך, מעניק הרשם לאגודות השיתופיות את הסמכות להגן על זכויותיהן בצורה אפקטיבית וממוקדת, תוך שהוא מאזן בין הצורך באכיפת החוק לבין השמירה על המאפיינים הייחודיים של אגודות שיתופיות.


סמכויות רשם האגודות


מקרה חנתון: סכסוך בין קבוצת מתיישבים לקיבוץ ותפקיד הרשם

המקרה של קיבוץ חנתון ממחיש את תפקיד הרשם בהתמודדות עם מחלוקות בנכסי אגודה שיתופית. קיבוץ חנתון, שהתמודד עם קשיים כלכליים ודמוגרפיים, קלט קבוצת צעירים מחברי תנועת הנוער העובד והלומד (הנוע"ל), במטרה לסייע לשיקום הקיבוץ. עם הזמן, התגלעו סכסוכים בין חברי הקיבוץ הוותיקים לבין המתיישבים החדשים, שהתבטאו בהליכים משפטיים מורכבים. במסגרת הליכי הפירוק של הקיבוץ, המפרק שמונה על ידי הרשם נדרש לסלק את הקבוצה שלא התקבלה כחברים בקיבוץ, אך המשיכה להשתמש בנכסיו ללא תשלום. המקרה הגיע לפתחו של בג"ץ, שם פסק בית המשפט העליון כי לרשם האגודות השיתופיות סמכות מלאה לפסוק בנושאים אלה, ובכך אישר את ההחלטות שהתקבלו על ידי הרשם והמפרק.


הכרעת בית המשפט: סמכויות הרשם מעל כל ערכאה אחרת

בפסיקתו, בית המשפט העליון בבג"ץ 1641/10 חיזק את סמכות הרשם, וקבע כי היא מקיפה את כל ההיבטים של פירוק אגודות שיתופיות, לרבות סילוק יד ממקרקעין. בית המשפט דחה את טענות הנתבעים, שקבוצת הנוע"ל פעלה במסגרת חוק המועמדים להתיישבות חקלאית, וקבע כי אין בכך כדי להעניק להם זכויות קנייניות בנכסי הקיבוץ או להגן עליהם מפני סילוק. פסיקה זו חיזקה את עקרון הבכורה של דיני אגודות שיתופיות בהליכי פירוק, והבהירה כי הרשם הוא הגורם העליון בקבלת החלטות מסוג זה. בכך, ניתן לומר כי במקרים מסוימים, סמכותו של רשם האגודות השיתופיות מתקרבת ואף משתווה לזו של בית המשפט המחוזי, ומאפשרת לרשם לנהל את תהליכי הפירוק ביעילות ובאופן מותאם לדינים הספציפיים של אגודות שיתופיות.


תובנות והמלצות: המפרק וחשיבות הסמכויות המורחבות

המאבק המשפטי בקיבוץ חנתון ממחיש את כובד האחריות המוטלת על רשם האגודות השיתופיות, וכן את חשיבות השימוש בסמכויותיו באופן מושכל ומבוסס. עו"ד ניר ברזל, שייצג את קיבוץ חנתון ואת המפרק בתיק זה, הצליח לשמור על האינטרסים של הקיבוץ ולהבטיח את קיום הוראות הרשם, תוך שמירה על זכויות חברי הקיבוץ על פני האינטרסים של קבוצת המתיישבים. במקרה זה, ניכרת חשיבות הסמכות הרחבה של הרשם, המאפשרת לפעול בנחישות וביעילות מול מחזיקים בלתי חוקיים בנכסי האגודה.


סיכום

סמכויות רשם האגודות השיתופיות מהוות עמוד תווך בתהליכי פירוק אגודות שיתופיות בישראל, עם כוח השפעה המשווה לזה של בית משפט מחוזי. מקרה חנתון מדגיש את החשיבות של הבנת הסמכויות הייחודיות של הרשם, ותפקידו של עורך הדין בהובלת תיקים מורכבים עם הבנה מעמיקה של ההליכים המשפטיים בתחום זה. תיק זה, מדגים את המורכבות הכרוכה בהגנה על זכויות הקיבוץ תוך הבנה מעמיקה של מערכת המשפט והאינטרסים המורכבים של אגודות שיתופיות בישראל.


3 צפיות

Comments


bottom of page